Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne uprave?

  • SIC
  • >
  • Aktualno
  • >
  • Aktualne novice
  • >
  • Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne up...

Tretji online pogovor z naslovom »Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne uprave?« je potekal v četrtek, 14. 5. 2020, od 16.00 – 17.00.

Izziv online dela od doma zaradi epidemije korona virusa nas je prisilil v večjo in drugačno uporabo informacijske tehnologije in interneta. Zaposleni v javnem sektorju smo sicer na delovnih mestih uporabljali različne naprave in programe, delo na daljavo pa nas je prisililo, da smo te naprave morali imeti na voljo doma, nanje pa nameščeno različno programsko opremo, ki je morala delovati tako kot na našem delovnem mestu. Izziv ni bila samo vzpostavitev domačega delovnega okolja, največ dela so imele službe za informatiko, da so nam delo na daljavo omogočile na varen in zanesljiv način. Za nekatere zastarele programe pa rešitve sploh ni bilo. Hkrati smo morali začeti uporabljati nove programe za izvajanje videokonferenc, sprotno sporočanje, deljenje dokumentov ipd., ki so zahtevali dodatna znanja in kompetence. In vse se je moralo odvijati neverjetno hitro. Na drugi strani pa so državljani ostali brez mnogih javnih storitev, od katerih pa so bile številne na voljo online. Mnogi so to možnost izkoristili prvič in obremenitev na infrastrukturi javne uprave je dosegla skrajne meje, ko se je začela sesuvati in povzročati veliko nejevoljo pri strankah (npr. pri vlogi za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom). Država ni bila ustrezno pripravljena, digitalizacija pa je hkrati šibka točka Slovenije že nekaj let, kar kaže padec na lestvicah različnih indeksov na tem področju.

 

Pogovor je vodil doc. dr. Mitja Dečman, prodekan za študijske zadeve na Fakulteti za upravo, član Katedre za organizacijo in informatiko in strokovnjak za področje informatizacije javne uprave, v njem pa so sodelovali prof. dr. Ljupčo Todorovski, profesor informatike na Fakulteti za upravo in član Katedre za organizacijo in informatiko, mag. Tatjana Mizori Zupan, vodja portala za državljane eUprava iz Ministrstva za javno upravo ter mag. Ivan Simič, direktor podjetja Simič & partnerji d.o.o, davčni svetovalec ter nekdanji direktor DURS.

 

Rdeča nič pogovora so bile spremembe in priložnosti, ki jih je prinesel COVID-19, predvsem s področja uporabe tehnologije ter same digitalizacije posameznih procesov in postopkov, s katerimi smo se srečali praktično vsi državljani (kot javni uslužbenci ali kot uporabniki storitev).

 

Povezava do posnetka pogovora.

Nazaj

Ne zamudite priložnosti

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih SIC, pa tudi o aktualnih novicah Fakultete za upravo - študijskih programih, izobraževanjih (webinarji, brezplačni dogodki, usposabljanja) in drugih zanimivih vsebinah s področja uprave, vodenja, ekonomike, managementa in informatike.

Prijavite se

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.