Kakšne bodo posledice zaradi COVID-19 v javni upravi in kaj lahko pričakujemo?

Drugi online pogovor z naslovom »Kakšne bodo posledice zaradi COVID-19 v javni upravi in kaj lahko pričakujemo?« je potekal v četrtek, 23. 4. 2020, od 16.00 – 17.00.

Javna uprava se v tem trenutku sooča z izzivi, s katerimi do zdaj ni imela izkušenj. Ker je javna uprava ožji del javnega sektorja, se mnogi sprašujejo, ali se v trenutnem položaju znajde ali ne. Prepričanje večine o delovanju javne uprave kot birokratskem aparatu je globoko zakoreninjeno. Trenutni izzivi pa zahtevajo hitre odzive, hitre ukrepe in hitro prilagajanje dnevno različnim situacijam. To v določenem regulatornem in finančnem okviru predstavlja velik izziv tako na državni kot lokalni ravni. Oči javnosti, tako vsesplošne kot strokovne, še nikoli niso bile tako koncentrirano usmerjene v sprejemanje ukrepov in sledenju dela javne uprave. To predstavlja veliko breme vsem, ki delajo v teh procesih, saj ni časa za poglobljene analize, za računanje vseh finančnih posledic, za potrebne akte, ki jih je treba sprejemati, pa četudi so to samo obrazci/vloge. Verjetno se javna uprava še nikoli ni soočila s tako velikimi pritiski, pričakovanji in kriznim upravljanjem kot v teh dneh.

 

Pogovor je vodila prof. dr. Maja Klun, prodekanja Fakultete za upravo in strokovnjakinja za področje javnih financ in ekonomike javnega sektorja, v njem pa so sodelovali mag. Dušan Hočevar, direktor občinske uprave Občine Grosuplje, izr. prof. dr. Mirko Pečarič, član Katedre za upravno-pravno področje FU in strokovnjak na področju upravnega prava in prava javne uprave ter prof. dr. Aleksander Aristovnik, član Katedre za ekonomiko in menedžment javnega sektorja FU in strokovnjak za področje ekonomike javnega sektorja in mednarodne ekonomije.

 

Uvodoma je bilo izpostavljeno vprašanje, ali bo kriza okrepila vlogo javne uprave in ali se bo le-ta z vidika splošne javnosti v prihodnosti smatrala kot pozitivna ali negativna.

 

Povezava do posnetka pogovora.

Nazaj

Ne zamudite priložnosti

Prijavite se na naše e-novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih in aktualnih novicah.

Prijavite se

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.