Natečaj PREMIK NAPREJ 2022

Mestna občina Maribor je zmagovalka natečaja Premik naprej 2022

 

 

Na XXIX. Dnevih slovenske uprave smo v petek, 30. septembra 2022, razglasili zmagovalca natečaja za najboljšo izboljšavo v javni upravi Premik naprej 2022. Zmago si je prislužila Mestna občina Maribor s projektom »Sistem za podporo pri pripravi javnih razgrnitev in javnih objav prostorskih aktov«.

 

Natečaj Premik naprej smo na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani organizirali sedmič. Namenjen je prepoznavanju in promociji dobrih ter inovativnih praks, spodbujanju ustvarjanja ter razvoju inovativnih premikov za bolj učinkovito in uspešno javno upravo. Za zmago na natečaju so se letos potegovali trije finalisti:

 

 • PLATFORMA ZNANJA – Prostor za spodbujanje dialoga med deležniki in oblikovalci politik na področjih visokega šolstva,                 raziskav in inovacij ter za krepitev sinergij med temi področji (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport);
 • SISTEM SKRINJA – Poslovna inteligenca v državni upravi (Ministrstvo za javno upravo);
 • Sistem za podporo pri pripravi javnih razgrnitev in javnih objav prostorskih aktov (Mestna občina Maribor).

 

O ZMAGOVALNEM PROJEKTU MESTNE OBČINE MARIBOR: »Sistem za podporo pri pripravi javnih razgrnitev in javnih objav prostorskih aktov«

 

V Mestni občini Maribor so v letu 2022 v uporabo uvedli sistem, ki ga sestavlja več med seboj povezanih informacijskih rešitev, ki omogočajo:

 • elektronsko podprto vodenje procesa priprave občinskih prostorskih aktov,
 • elektronsko obveščanje in sodelovanje javnosti v postopkih priprave občinskih prostorskih aktov preko spleta,
 • elektronsko javno objavo sprejetih občinskih prostorskih aktov na spletu,
 • elektronsko izdajo potrdil in izpisov iz občinskih prostorskih aktov ter dostop do odprtih podatkov o občinskih prostorskih               aktih.

 

Občinska uprava izvaja zahtevne procese koordinacije priprave prostorskih aktov, v katere je vključenih veliko število sodelujočih institucij in občani. Občani morajo biti seznanjeni s prostorskim razvojem, morajo participirati pri njegovem načrtovanju in imeti možnost pridobiti informacije iz prostorskih aktov. Zato je digitalizacija na področju prostorskega načrtovanja velik izziv in pomemben korak k pametnemu mestu. V Mestni občini Maribor so ta korak storili, digitalizirali proces priprave in sprejema prostorskih aktov in tudi že uspešno izvedli elektronsko javno razgrnitev Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Maribor.

 

Širša družbena korist projekta

 

Projekt zagotavlja družbene koristi različnim deležnikom:

 • Občinska uprava: Vnos podatkov v postopku priprave prostorskega akta enkrat in na enem mestu. Razbremenitev občinske            uprave neproduktivnega dela pri izpolnjevanja obrazcev s pogoji za posege v prostor. Ta čas bodo zaposleni lahko namenili            nalogam vsebinske podpore investitorjem.
 • Občani: Povečanje preglednosti pravil glede pogojev graditve objektov in drugih posegov v prostor. S tem se varuje javni                 interes na področju urejanja prostora.
 • Investitorji in lastniki nepremičnin: Izboljšanje informiranja in dvig varnosti investitorjev in lastnikov nepremičnin. S tem se              dviguje privlačnost Mestne občine Maribor za investicije v stanovanja in gospodarske dejavnosti.
 • Splošna javnost, nevladne organizacije: Lažje in enostavnejša participacija javnosti pri zadevah urejanja prostora. Samo v                 sklopu javne razgrnitve občinskega prostorskega načrta smo preko sistema dobili 700 pripomb na vsebino akta. Občani so               lahko pripombe oddali od doma, dobili so tudi potrdilo o oddani pripombi, ki jim omogoča spremljanje njene obdelave.

 

Učinki uporabe izboljšave:

 

 • Večja preglednost stanja in gradiv veljavnih občinskih prostorskih aktov. V Mestni občini Maribor je veljavnih okoli 270                      prostorskih aktov, strokovnih podlag in drugih sorodnih gradiv, ki jih je potrebno upoštevati pri gradnji objektov. Z                              digitalizacijo gradiv je bila močno povečana dostopnost, preglednost in uporabna vrednost gradiv ter zmanjšana možnost             napak.
 • Z javno spletno objavo gradiv bomo upravo razbremenili dela pri izdaji informacij uporabnikom. Še dodatno je upravi v                     pomoč poseben sistem za izdajo potrdil in izrisov iz prostorskih aktov.
 • Z omogočanjem podaje pripomb preko spleta smo povečali možnost participacije javnosti ter obenem razbremenili upravo             ter zmanjšali stroške javne razgrnitve.
 • Z odpiranjem podatkov o prostorskih aktih (in tudi drugih prostorskih podatkov) javnosti v Mestni občini Maribor odpiramo             možnost za razvoj podjetniške iniciative na področju raznih storitve, pri katerih so potrebni tudi podatki Mestne občine                   Maribor (na primer nepremičninsko posredovanje, projektiranje objektov, cenitve itd. …). Izpolnjeni so tudi pogoji za                        izmenjavo podatkov s sistemom ePlan, ki ga bo uvedlo Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Fakulteta za upravo čestita vsem finalistom, posebej pa zmagovalcu – Mestni občini Maribor!

 

 

Nazaj

Ne zamudite priložnosti

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih SIC, pa tudi o aktualnih novicah Fakultete za upravo - študijskih programih, izobraževanjih (webinarji, brezplačni dogodki, usposabljanja) in drugih zanimivih vsebinah s področja uprave, vodenja, ekonomike, managementa in informatike.

Prijavite se

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.