Razglašen zmagovalec natečaja Premik naprej 2016

 

V petek, 23. 9. 2016 smo v sklopu konference XXIII. Dnevi slovenske uprave razglasili zmagovalca natečaja Premik naprej 2016. Strokovna komisija je priznanje podelila Javnemu stanovanjskemu skladu Mestne občine Ljubljana (JSS MOL), ki je prepričal s projektom Samostojno vodenje sodnih zadev, povezanih z najemnimi razmerji, zaradi zmanjšanja stroškov sodnih zadev ter izvajanja aktivnosti za ohranitev najemnih razmerij. Natečaj, ki smo ga letos prvič razpisali na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani,  je sicer namenjen prepoznavanju in promociji dobrih ter inovativnih praks, spodbujanju ustvarjanja ter razvoju inovativnih premikov za bolj učinkovito in uspešno javno upravo kot gibalo družbenega razvoja. Na natečaj smo letos prejeli 14 prijav, v finale se jih je uvrstilo pet.
 
O zmagovalnem projektu natečaja Premik naprej 2016

JSS MOL je v letu 2015 ugotovil, da se s stopnjevanjem gospodarske krize socialna stiska ljudi povečuje, tako da v zadnjih letih tretjina njihovih najemnikov stanovanj ne poravnava svojih stanovanjskih obveznosti redno. Neplačevanje obveznosti pa je krivdi razlog za odpoved najemnega razmerja, kar lahko posledično  privede do izgube stanovanja in s tem do še večje ogroženosti posameznika in družine. Da bi preprečili najhujše, to je brezdomstvo, na JSS MOL izvajajo aktivnosti za ohranitev varnega najema najemnikov, vendar pa morajo kot dober gospodar in skladno s svojimi pooblastili in zakonskimi dolžnostmi sodno terjati plačilo dolgov najemnikov. Glede na uspeh v pravdi, ki je v predmetnih primerih praviloma na strani tožeče stranke (MOL in JSS MOL), so breme plačila sodnih stroškov, ki so jih bili dolžni plačati v okviru sodnih postopkov, čutili predvsem toženi najemniki, ki so večinoma v finančni stiski oz. z nižjimi osebnimi dohodki in slabšim premoženjskim stanjem.
 
Zato so marca 2015 od odvetniških pisarn prevzeli vse sodne zadeve, povezane z najemnimi razmerji iz preteklih let, ter pričeli s samostojnim vodenjem slednjih, in sicer: od priprave in vlaganja tožb do zastopanja MOL in JSS MOL na sodišču, vlaganja predlogov za izvršbo na podlagi verodostojne listine in na podlagi izvršilnega naslova ter priprave terjatev v postopkih osebnih stečajev in e-vlaganjem upravnih oz. davčnih izvršb na FURS. Na ta način so zmanjšali odvetniške storitve za skoraj 80 %, bistveno so se zmanjšali tudi sodni stroški najemnikov, kot toženih strank.
 
S prevzemom sodnih zadev od odvetniških družb so te najemnike v celoti razbremenili tega finančnega bremena, saj so zmanjšani stroški skoraj enaki ničli, glede na to, da je sklad oproščen plačila sodne prakse in stroškov, svojih stroškov zastopanja pa v postopkih ne priglaša. Istočasno se je skrajšalo tudi časovno vodenje sodnih postopkov. 

Nazaj

Ne zamudite priložnosti

Prijavite se na naše e-novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih in aktualnih novicah.

Prijavite se

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.