VODENJE V 21. STOLETJU

V današnjih družbah se vedno bolj soočamo z negotovostjo, ki zahteva bolj učinkovite in predvsem nove pristope vodenja sodelavcev oz. organizacij.

Peti online pogovor z naslovom »Vodenje v 21. stoletju«, je potekal v torek, 23. 6. 2020, od 15.00 – 16.00.

 

Starejše generacije veljajo za konformne in konservativne, za njih naj bi bilo značilno, da spoštujejo avtoriteto, red, pravila, trdo delo, poslušnost in predanost. Motivira jih varna zaposlitev, denar, priznanje.

 

Drugačne pa so generacije prihodnosti oz. t. i. generacija Z, ki je »digitalna«, podjetna, tekmovalna, samozavestna, praktična, željna takojšnje pohvale, a s težavo sprejema avtoriteto ter neprestano išče nove izzive. Zato vodenje te generacije predstavlja svojevrsten izziv.  


Vodenje za novo tisočletje temelji predvsem na spremenjeni organizacijski paradigmi, pomeni premik upravljanja v vodenje, ali z drugimi besedami vodja vodi ljudi, vendar jim dovoli, da upravljajo sami.

 

Pogovor je povezovala novinarka Anja Hlača Ferjančič, v njem pa smo gostili g. Boštjana Koritnika, ministra za javno upravo, doc. dr. Danijelo Brečko, izvršno direktorico Sofos - Inštituta za upravljanje znanja in razvoj talentov ter prof. dr. Janeza Stareta, dekana Fakultete za upravo.

 

V zanimivem in nadvse dinamičnem ter konstruktivnem pogovoru smo odkrili odgovore na vprašanja, kdo so sploh vodje 21. stoletja, ki morajo svoj stil vodenja prilagajati glede na raznolikosti v generacijah, kako ustvariti zdravo delovno okolje, ali je strokovnjak lahko dober vodja in obratno ter kakšne so pasti vodenja nekdanjih sodelavcev. Gostje so obenem pojasnili, kaj pomeni postherojsko vodenje, pri katerem vodja skrbi za uresničevanje polnega potenciala sodelavcev, v ospredje pa postavlja svoj tim oziroma svojo organizacijo in se pri tem ne izpostavlja. V zaključnem delu so nam gostje zaupali, s katerimi izzivi so se kot vodje morali soočati v času Covid-19 epidemije, ki je za posledico prinesla delo na domu.

 

Pogovor je poslušalo 76 udeležencev.

 

Celoten posnetek pogovora si lahko ogledate >>tukaj.

Nazaj

Ne zamudite priložnosti

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite pravočasno obveščeni o prihajajočih dogodkih SIC, pa tudi o aktualnih novicah Fakultete za upravo - študijskih programih, izobraževanjih (webinarji, brezplačni dogodki, usposabljanja) in drugih zanimivih vsebinah s področja uprave, vodenja, ekonomike, managementa in informatike.

Prijavite se

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.