Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne uprave?

Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne uprave?

Izziv online dela od doma zaradi epidemije korona virusa nas je prisili v večjo in drugačno uporabo informacijske tehnologije in interneta.

 

Kdaj

Lokacija

Online pogovor - s pomočjo videokonferenčnega orodja Zoom

z vami bodo

 

Na Fakulteti za upravo smo se odločili, da v okviru projekta Pomaga(j)mo! organiziramo tudi online pogovore, saj bomo s pomočjo njih iskali odgovore na vprašanja in izzive, s katerimi se soočajo mnogi zaposleni v javnem sektorju, nudili pomoč in podporo sodelujočim ter na takšen način skušali prispevati svoj delež.

 

Tretji online pogovor ima naslov »Ali je situacija zaradi COVID-19 tudi priložnost za hitrejši razvoj digitalizacije storitev javne prave?« in bo v četrtek, 14. 5. 2020, od 16.00 – 17.00.


Pogovor bomo izvedli s pomočjo videokonferenčnega orodja Zoom. Dva dni pred dogodkom bomo vsem prijavljenim poslali tehnične informacije, skupaj s povezavo preko katere boste lahko vstopili v pogovor. 

 

Izziv online dela od doma zaradi epidemije korona virusa nas je prisilil v večjo in drugačno uporabo informacijske tehnologije in interneta. Zaposleni v javnem sektorju smo sicer na delovnih mestih uporabljali različne naprave in programe, delo na daljavo pa nas je prisililo, da smo te naprave morali imeti na voljo doma, nanje pa nameščeno različno programsko opremo, ki je morala delovati tako kot na našem delovnem mestu. Izziv ni bila samo vzpostavitev domačega delovnega okolja, največ dela so imele službe za informatiko, da so nam delo na daljavo omogočile na varen in zanesljiv način. Za nekatere zastarele programe pa rešitve sploh ni bilo. Hkrati smo morali začeti uporabljati nove programe za izvajanje videokonferenc, sprotno sporočanje, deljenje dokumentov ipd., ki so zahtevali dodatna znanja in kompetence. In vse se je moralo odvijati neverjetno hitro. Na drugi strani pa so državljani ostali brez mnogih javnih storitev, od katerih pa so bile številne na voljo online. Mnogi so to možnost izkoristili prvič in obremenitev na infrastrukturi javne uprave je dosegla skrajne meje, ko se je začela sesuvati in povzročati veliko nejevoljo pri strankah (npr. pri vlogi za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom). Država ni bila ustrezno pripravljena, digitalizacija pa je hkrati šibka točka Slovenije že nekaj let, kar kaže padec na lestvicah različnih indeksov na tem področju.

 

Vsi zainteresirani lahko v pogovoru aktivno sodelujejo tako, da predhodno zastavijo vprašanja (ob prijavi, v sporočilo) oziroma jih zastavijo tekom pogovora na način, da vprašanja napišejo.

 

K prijavi vabljeni tudi študentje, saj se aktivna udeležba (prisotnost na dogodku, zastavitev kakšnega vprašanja) upošteva kot ena ura kompetenčnega dogodka

Na dogodku boste izvedeli

 

  • kako online delo od doma doživljajo zaposleni v javnem sektorju,
  • bo online delo od doma postalo stalnica in bo tako lahko javni sektor hkrati zmanjšal stroške dela, razbremenil zaposlene, a vendarle ohranil                 obseg in kakovost opravljenega dela,
  • bodo stranke sprejele, da e-uprava obstaja in poenostavi uporabo javnih storitev,
  • kako bo ta izkušnja vplivala na vlogo informacijske tehnologije v družbi,
  • bodo javne institucije spremenile pogled na informatiko, na njeno vlogo in pomen,
  • bo država končno razumela pomen digitalizacije ter razvoj le-te postavila kot prioriteto in jo tudi realizirala itd.

 

 

Nazaj

Mnenja naših udeležencev

V SIC so za nas izvedli vrhunsko delavnico – profesionalno na vseh nivojih: organizacija, predavatelji, vsebina in gradivo. Super, le tako naprej!

udeleženka,

Svetovalno-izobraževalni center je za centre za socialno delo dolenjske regije organiziral seminar ZUP. Udeleženke iz našega CSD smo bile z vsebino in izvedbo zelo zadovoljne, saj je predavatelj vsebino prilagodil našemu področju dela in hkrati odgovoril na naša konkretna vprašanja. Vsekakor bi takšen seminar priporočala tudi drugim centrom za socialno delo.

Irena Kralj, Center za socialno delo Metlika

Seminar, ki sem se ga udeležila na Fakulteti za upravo (v SIC), lahko le pohvalim: zelo dobra organizacija in vsebina dogodka ter izvajalca. Čestitke!

udeleženka,

Podobni dogodki

Trenutno ni dogodkov.
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.