9. Akademija javnega sektorja

9. Akademija javnega sektorja

Tehnološki napredek, ki ga prinaša umetna inteligenca, ima globok in neposreden vpliv na naša življenja.

Kdaj

Lokacija

Fakulteta za upravo, Gosarjeva ulica 5, Ljubljana

VPLIV UMETNE INTELIGENCE NA ZAPOSLENE, DELOVNA MESTA IN PROCESE V JAVNEM SEKTORJU

 

Tehnološki napredek, ki ga prinaša umetna inteligenca, ima globok in neposreden vpliv na naša življenja. Njen vpliv se odraža na številnih področjih, ki posegajo v delovanje javnega in zasebnega sektorja. Omogoča inovativne možnosti za izboljšanje storitev, produktov in procesov ter upravljanja z informacijami in viri. Umetna inteligenca prav tako omogoča, da marsikaj naredimo hitreje in bolj enostavno, ter spreminja način, kako zaposleni opravljajo svoje delovne aktivnosti. Možnosti uporabe (orodij) umetne inteligence so izjemne. Ne glede na potencial in številne koristi, ki jih omogoča raba umetne inteligence za ljudi, organizacije in družbo kot celoto, se ob tem odpira vrsta vprašanj o tem, kaj pomeni implementacija umetne inteligence v javnem sektorju in kakšna so potencialna tveganja.

Izziv rabe umetne inteligence v javnem sektorju je imanenten in zato bomo na 9. akademiji javnega sektorja naslovili tematiko implementacije in vpliva umetne inteligence v javnem sektorju na zaposlene, delovna mesta in procese v javnem sektorju. V prvem pogovoru akademije javnega sektorja bomo skupaj s povabljenimi gosti oziroma strokovnjaki iskali odgovore na vprašanja, ki izhajajo iz relacije »umetna inteligenca - zaposleni« oziroma so povezana s tem, kakšen vpliv bo imela umetna inteligenca na javne uslužbence in delovna mesta ter število zaposlenih v javnem sektorju v prihodnje. Ali pomeni umetna inteligenca za javne uslužbence priložnost ali razlog za strah?

Drugi pogovor akademije javnega sektorja bo naslovil izziv vpliva umetne inteligence na procese v javnem in zasebnem sektorju. Umetna inteligenca namreč neizogibno vpliva na preoblikovanje procesov in zato je pomembno, da se zavedamo in pripravimo na to, kako bo oziroma kako raba umetne inteligence vpliva na procese, s katerimi se srečujemo zaposleni, stranke in organizacije. Skupaj z odličnimi strokovnjaki, ki se v praksi neposredno ukvarjajo z izzivom implementacije umetne inteligence, bomo iskali odgovore na to, kje, kako, kdaj, na kakšen način je možno uporabiti umetno inteligenco v delovnem okolju in kaj lahko posledično pri tem pričakujemo zaposleni in uporabniki storitev v javnem in zasebnem sektorju.

Umetna inteligenca je že nekaj časa prisotna v našem življenju. Izziv rabe umetne inteligence pa se je v zadnjem času izjemno intenziviral. Kakšni bodo vplivi umetne inteligence v javnem sektorju in kaj vse skupaj pomeni za stranke, javne uslužbence, načine dela, delovna mesta in procese, so tista vprašanja, ki so vse bolj pomembna in pogosta ter jih moramo naslavljati in na njih (po)iskati odgovore.

 

Celotni program dogodka bo povezoval gospod Nejc KREVS.

 

Število mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

 

Za študente Fakultete za upravo je dogodek brezplačen (prijave so zaprte, zapolnili smo vsa razpoložljiva mesta). Študentom se za udeležbo na dogodku priznajo 3 ure kompetenčnih dogodkov za prakso.

 

E-brošura dogodka

 

  PROGRAM
      8.30-9.00 Sprejem udeležencev s kozarcem pijače, skodelico kave
     9.00–9.15

Nagovor in uvodni pozdrav

- prof. dr. Mirko PEČARIČ, dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani

- mag. Franc PROPS, minister za javno upravo Republike Slovenije

  9.15–10.40

Pogovor: Vpliv implementacije umetne inteligence v javnem sektorju na število zaposlenih in delovna mesta - ali izzivi za mojo zaposlitev prinašajo priložnosti ali razlog za strah?

- mag. Franc PROPS, minister za javno upravo Republike Slovenije

- prof. dr. Eva BOŠTJANČIČ, vodja katedre za psihologijo dela in visokošolska učiteljica na             Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

- prof. dr. Ljupčo TODOROVSKI, strokovnjak za umetno inteligenco in visokošolski učitelj na          Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani 

- izr. prof. dr. Dan PODJED, višji znanstveni sodelavec ZRC SAZU in izredni profesor na                     Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

 

Moderator: Nejc KREVS

10.40–11.00

Odmor 

11.00–12.30

Pogovor: Vpliv umetne inteligence na procese v javnem in zasebnem sektorju – kaj lahko pričakujejo zaposleni in uporabniki storitev?

- Mark Boris ANDRIJANIČ, bivši minister za digitalno preobrazbo Republike Slovenije

- Barbara DOMICELJ, generalna direktorica Microsoft Slovenija, d.o.o.

- dr. Franc BRAČUN, pomočnik uprave in pooblaščenec za podatke Nove Ljubljanske                         banke, d. d.

- Mitja TRAMPUŽ, predsednik pobude AI4SI in direktor podjetja CREApro, d. o. o.

- doc. dr. Aleksander SADIKOV, predstojnik Laboratorija za umetno inteligenco in visokošolski      učitelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

 

Moderator: Nejc KREVS

12.30-12.40

Zaključni pozdrav

- prof. dr. Janez STARE, predstojnik Katedre za organizacijo in informatiko Fakultete za upravo   Univerze v Ljubljani

            12.40

Druženje ob pogostitvi in pijači

AJS

Dogodek je javen, na njem bo potekalo fotografiranje in snemanje za namen promocije SIC in FU.

Nazaj

Mnenja naših udeležencev

Seminar, ki sem se ga udeležila na Fakulteti za upravo (v SIC), lahko le pohvalim: zelo dobra organizacija in vsebina dogodka ter izvajalca. Čestitke!

udeleženka,

Svetovalno-izobraževalni center je za centre za socialno delo dolenjske regije organiziral seminar ZUP. Udeleženke iz našega CSD smo bile z vsebino in izvedbo zelo zadovoljne, saj je predavatelj vsebino prilagodil našemu področju dela in hkrati odgovoril na naša konkretna vprašanja. Vsekakor bi takšen seminar priporočala tudi drugim centrom za socialno delo.

Irena Kralj, Center za socialno delo Metlika

Na delavnici, ki jo je za nas organiziral SIC, mi je bilo najbolj všeč, da je predavatelj ves čas iskal stik z udeleženci: vabil nas je k vprašanjem in odgovarjal na naša vprašanja. Take delavnice je treba organizirati čim pogosteje.

udeleženec,

Podobni dogodki

Trenutno ni dogodkov.
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.