XXVIII. Dnevi slovenske uprave (16.-17. 9. 2021)

XXVIII. Dnevi slovenske uprave (16.-17. 9. 2021)

 

Novejši pogledi do (vprašanj) javnega upravljanja

 

 

Kdaj

Lokacija

Online izvedba - s pomočjo videokonferenčnega orodja Zoom

Spoštovani,


Fakulteta  za  upravo vas  vabi, da  si  rezervirate čas  za   tradicionalno  letno  konferenco XXVIII. Dnevi slovenske uprave, ki bo 16. in 17. septembra 2021.

 

Konferenca bo potekala on-line. Zaželeno je, da se na dogodek prijavite, tako vam bomo lahko pred začetkom dogodka poslali tehnične informacije. Lahko pa se nam na spodnjih povezavah pridružite tudi brez prijave (vnaprej prosimo, da se na dogodek vpišete z imenom in priimkom, študentje Fakultete za upravo pa zraven, v oklepaj, dopišete še študent):

 

 

 

Nosilna tema letošnjega srečanja je Novejši pogledi do (vprašanj) javnega upravljanja.

 

Prvi dan bodo na doktorski sekciji doktorski študenti predstavili povzetke raziskav, delne rezultate opravljenih raziskav ali metodologijo raziskovanja svoje doktorske disertacije. Na sekciji bodo izmenjali izkušnje, spoznali raziskovalne izzive drugih doktorskih študentov ter se seznanili z možnostmi za izboljšanje svojih del.

 

Drugi dan konference bomo začeli s sekcijo o umetni inteligenci (AI) v javni upravi, ki  bo naslovila družbene, pravne in tehnološke vidike, ki jih uporaba AI prinaša tudi za oblastna razmerja. Panelisti bodo izpostavili tako priložnosti kot možne stranpoti uporabe AI v javni upravi, npr. glede varstva osebnih podatkov ali pristranskih algoritmov odločanja, upoštevaje izkušnje iz zasebnega sektorja in tujih upravnih sistemov, poskuse regulacije o AI na ravni EU in druge izzive digitalizacije.

 

V naslednji sekciji bo govora o soustvarjanju javnih storitev in politik, kar pridobiva vedno pomembnejšo vlogo tako v akademskem okolju kot tudi v praksi. Prepoznano je kot pristop, ki lahko pomaga nasloviti gospodarske in politične izzive. V zadnji (COVID-19) krizi je bilo mogoče po svetu čutiti še posebno močan pritisk na vlade, da se s soustvarjanjem približajo občanom in drugim deležnikom, in tako bolje razumejo kompleksne izzive, povezane s COVID-19 krizo ter pridobijo (širšo) podporo pri oblikovanju rešitev. Tako v domačem kot tudi mednarodnem okolju se v ta namen uporabljajo različni pristopi za vključevanje občanov kot enakovrednih partnerjev pri oblikovanju/prenovi javnih storitev in politik. Manj pozornosti je bilo do zdaj posvečene digitalni dimenziji soustvarjanja v javni upravi, tj. aplikativnim orodjem, ki bi proces soustvarjanja v javni upravi podprla. Namen sekcije je tako predstaviti trende na področju soustvarjanja v javni upravi s poudarkom na digitalni podpori le-temu.

 

Sledila bo predstavitev monografije Fakultete za upravo z naslovom Znanost o javni upravi. Vsem večjim dogodkom v zgodovini je soprispevalo to, kar imenujemo javna uprava. Organizacijske in upravljavske prakse v kolektivnih ali javnih okoljih so stare, kot je civilizacija sama; vse pomembne družbene spremembe so spremljali tudi premiki v organizaciji in delovanju javne uprave. Čeprav je praksa slednje zelo stara, je formalni študij in sam razvoj teorije javne uprave dokaj nov. Kljub izdanim delom in naporom številnih drugih slovenskih avtorjev še vedno obstaja zev, s tem pa tudi potreba po večji konceptualni jasnosti in teoretični zanesljivosti pri naslavljanju znanosti o javni upravi.
Z namenom poskusa opredelitve, kaj znanost o javni upravi sploh je, kateri so njeni glavni elementi, kaj naj bi naslavljala, kaj in koga reševala in vključevala je Fakulteta za upravo izdala monografijo Znanost o javni upravi. Monografija na več kot 700 straneh, podaja staro-nove vidike razmišljanja o javni upravi, vidike, ki opozarjajo, dajejo in omogočajo razmišljanje o perspektivah, povezavah in ciljih, ki naj bi jih javna uprava dosegala, tudi (ali pretežno) ob podpori znanosti o javni upravi. Verjamemo, da bo monografija bo predstavljala temelj sedanji in prihodnjim generacijam študentov, javnih uslužbencev in drugih strokovnjakov, ki se bodo ukvarjali s področjem javne uprave.

 

Nadalje vam bomo predstavili Mednarodni projekt PAQUALITY, ki se je izvajal od leta 2018 do 2021, njegova glavna namena sta bila povezana z izboljševanjem kakovosti visokošolskega izobraževanja na področju javne uprave ter njegovo internacionalizacijo. Evropsko sponzorirani projekt je potekal pod koordinatorstvom združenja NISPAcee, Fakulteta za upravo pa je v projektu sodelovala kot ena izmed 9 partnerskih institucij.

 

Konferenco bomo zaključili s podelitvijo nagrad natečaja Premik naprej 2021, s katerimi želimo prispevati k prepoznavanju in promociji inovativnih praks, prinašajo zanimive rešitve, pa tudi spodbude k ustvarjanju ter razvoju inovativnih premikov za bolj učinkovito in uspešno javno upravo. Odločitev o finalistih in podelitev nagrad natečaja je bila oblikovana na osnovi presoje Strokovna komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja javnega sektorja.

 

 

Program konference

 

  Prvi dan, 16. 9. 2021     (https://uni-lj-si.zoom.us/j/99499426620)
12.30-14.00

Sekcija za študente doktorskega študija vseh članic Univerze v Ljubljani
Vodja: dr. Maja KLUN
Sodelujoči:

 • dr. Elizabeta TOSHEVA, University "St.Kliment Ohridski" - Bitola, Republic of Macedonia, Faculty of Law:             Public financial management in Western Balkan Countries - achievements and future challenges
 • Arian DEBELJAK: Taksonomski model digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti in njegova uporaba za                    vrednotenje digitalne zrelosti slovenskih občin
 • Jasmina POPOVSKA: A comprehensive measurement framework for performance assessment of the                 national innovation systems in EU countries
 • Marko VEŠLIGAJ: Upravno-teritorijalni preustroj lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj u funkciji                    ravnomjernoga regionalnog razvoja   
 • Alenka MAHNE: Prenos znanja med generacijami v javni upravi na primeru upravnih enot
 • Špela MAR: Povezanost opravljanja dela izven delovnega časa in prekomerne razpoložljivosti zaposlenih za         delo v javnem sektorju
 • Rio Yusri MAULANA: Collaborative Governance in the Era of Digital Transformation: Building Trust in                  Indonesian Local Governments
 • Petra VUJKOVIĆ: Razvoj modela za podporo pri merjenju zrelosti pametnega javnega upravljanja

 

 

 

Drugi dan, 17. 9. 2021     (https://uni-lj-si.zoom.us/j/91584147687)

   9.00-9.10 Uvodni pozdrav
 • dr. Janez STARE, dekan Fakultete za upravo
 • dr. Bruno NIKOLIĆ, predsednik programskega odbora
   9.10-9.30

Uvodni nagovor

 • Miha LAVTAR, ustanovitelj in direktor podjetja Optiweb
9.30-11.00 Sekcija: JAVNA UPRAVA IN UMETNA INTELIGENCA
Vodja: dr. Polonca KOVAČ
Sodelujoči:
 • dr. Nataša PIRC MUSAR, Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle in Info hiša
 • dr. Ljupčo TODOROVSKI, Fakulteta za upravo UL in Institut »Jožef Stefan«
 • Grega RUDOLF, Študentski svet Fakultete za upravo UL
11.00-12.30

Sekcija: STANJE IN TRENDI NA PODROČJU SOUSTVARJANJA JAVNIH STORITEV IN POLITIK
Vodja: dr. Tina JUKIĆ
Sodelujoči:

 • Katja GLAVIČ, Ministrstvo za javno upravo (STOP Birokraciji)
 • Matija KODRA, Ministrstvo za javno upravo (Inovativen.si)
 • Neva PIPAN, Mestna občina Maribor
 • Sanja VRBEK, Fakulteta za upravo UL
12.30-12.45

Odmor

12.45-13.30

Predstavitev monografije ZNANOST O JAVNI UPRAVI
Urednika monografije: dr. Janez STARE in dr. Mirko PEČARIČ
Sodelujoči:

 • dr. Mihael BREJC
 • dr. Stanka SETNIKAR CANKAR
 • dr. Mirko VINTAR
13.30-13.45

Predstavitev mednarodnega projekta PAQUALITY

 • dr. Primož PEVCIN
13.45-14.25

Premik naprej 2021
Moderatorja: dr. Janez STARE in dr. Jernej BUZETI
Sodelujoči (finalisti natečaja - navajamo jih po abecednem redu imena izboljšave):

 • Elektronske sodne dražbe – eDražbe (Vrhovno sodišče Republike Slovenije)
 • Osebni portal MFERAC (Ministrstvo za finance)
 • QR premik naprej do (še) bolj trajnostnega turizma (Turizem Ljubljana)
 • Slovenski elektronski arhiv – informacijska rešitev e-ARH.si (Arhiv Republike Slovenije)
 • Z e-identifikacijo in e-vročanjem do varnih in celovitih elektronskih storitev javne uprave (Ministrstvo           za javno upravo)
 14.25

Zaključek (povzetek/zaokrožitev dneva, zaključne misli)

 • dr. Bruno NIKOLIĆ, predsednik programskega odbora

 

 

Nazaj

Mnenja naših udeležencev

V SIC so za nas izvedli vrhunsko delavnico – profesionalno na vseh nivojih: organizacija, predavatelji, vsebina in gradivo. Super, le tako naprej!

udeleženka,

Svetovalno-izobraževalni center je za centre za socialno delo dolenjske regije organiziral seminar ZUP. Udeleženke iz našega CSD smo bile z vsebino in izvedbo zelo zadovoljne, saj je predavatelj vsebino prilagodil našemu področju dela in hkrati odgovoril na naša konkretna vprašanja. Vsekakor bi takšen seminar priporočala tudi drugim centrom za socialno delo.

Irena Kralj, Center za socialno delo Metlika

Na delavnici, ki jo je za nas organiziral SIC, mi je bilo najbolj všeč, da je predavatelj ves čas iskal stik z udeleženci: vabil nas je k vprašanjem in odgovarjal na naša vprašanja. Take delavnice je treba organizirati čim pogosteje.

udeleženec,

Podobni dogodki

Trenutno ni dogodkov.
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.