20 let Evropske listine lokalne samouprave

20 let Evropske listine lokalne samouprave

Obeležimo okroglo obletnico ratifikacije MELLS v Sloveniji in ovrednotimo njen pomen za stanje in nadaljnji razvoj slovenske lokalne samouprave.

 

 

Kdaj

Lokacija

Fakulteta za upravo, Univerza v Ljubljani

20 let Evropske listine lokalne samouprave

 

Oktobra letos je minilo 20 let, odkar je Slovenija ratificirala Evropsko listino lokalne samouprave (MELLS) Sveta Evrope. MELLS je postala del našega pravnega sistema 1. marca 1997, ko je začela veljati kot mednarodna pogodba.
 
MELLS vsebuje univerzalna načela o lokalni samoupravi, je kažipot državam članicam Sveta Evrope pri delovanju njihove lokalne demokracije, oblikovanja občin in njihovih organov, finančne avtonomije ter razmerja med državo in lokalno samoupravo.

Na posvetu bomo obeležili okroglo obletnico ratifikacije MELLS in s pomočjo strokovnjakov ter nekdanjih ministrov za lokalno samoupravo ovrednotili njen pomen za stanje in nadaljnji razvoj slovenske lokalne samouprave.

 

PROGRAM POSVETA

8.30–9.00

Sprejem udeležencev 

9.00–9.30

Uvodni nagovori 

 

- izr. prof. dr. Janez Stare, dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani 

- Mitja Bervar, mag. manag., predsednik Državnega sveta Republike Slovenije

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo

9.00–9.35

Odmor

9.35–10.30

Referati:

 

- prof. dr. Franc Grad: MELLS in Ustava Republike Slovenije

- doc. dr. Iztok Rakar: Ratifikacija MELLS v časovni, vsebinski in prostorski dimenziji

- izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik: MELLS in pristojnosti občin

- izr. prof. dr. Irena Bačlija Brajnik: MELLS in lokalna demokracija

- izr. prof. dr. Primož Pevcin: Občinske javne službe v luči MELLS

- dr. Vilma Milunovič: MELLS in finančna avtonomija občin

10.30–10.45 Odmor za kavo
10.45–11.30

Okrogla miza z bivšimi ministri za lokalno samoupravo

Moderator: dr. Roman Lavtar, Ministrstvo za javno upravo

11.30 Zaključek

 

Na posvetu bo potekala tudi promocija knjige Zdravi in vitalni v javnem sektorju, ki jo bodo prejeli udeleženci posveta.  Projekt ZDRAVI IN VITALNI V JAVNEM SEKTORJU je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

 

 

Nazaj

Mnenja naših udeležencev

Na delavnici, ki jo je za nas organiziral SIC, mi je bilo najbolj všeč, da je predavatelj ves čas iskal stik z udeleženci: vabil nas je k vprašanjem in odgovarjal na naša vprašanja. Take delavnice je treba organizirati čim pogosteje.

udeleženec,

Svetovalno-izobraževalni center je za centre za socialno delo dolenjske regije organiziral seminar ZUP. Udeleženke iz našega CSD smo bile z vsebino in izvedbo zelo zadovoljne, saj je predavatelj vsebino prilagodil našemu področju dela in hkrati odgovoril na naša konkretna vprašanja. Vsekakor bi takšen seminar priporočala tudi drugim centrom za socialno delo.

Irena Kralj, Center za socialno delo Metlika

V SIC so izvedli odlično delavnico – primerna lokacija ter popolna podaja novih znanj. Taka izobraževanja širijo človeku znanje in so učinkovit pripomoček pri delu.

udeleženec,

Podobni dogodki

Trenutno ni dogodkov.
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.